Het Begijnhof van Oudenaarde
Een toevluchtsoord vol rust, in het hart van de stad
- Straat + huisnummer
-
Achterburg
9700 Oudenaarde - toerisme@oudenaarde.be
- Telefoonnummer
- +32 55 31 72 51
- Link
- Bekijk de website
Oh, een begijn te zijn in Oudenaarde… Als je door het begijnhof in de stad wandelt, overvalt je als bij donderslag die gedachte. Hoe kan het ook anders? Wanneer je door de statige poort wandelt, met daarboven de beeltenis van de heilige Rochus, kom je terecht in een klein aards paradijs in het stedelijke Oudenaarde.
Wat je ziet, spreekt meteen tot de verbeelding. Wit geschilderde, bescheiden huisjes uit de 17de eeuw. Met in het midden: een prachtige binnenkoer met een weelderige bloementuin, tot in de perfectie onderhouden. De laatste begijntjes zijn hier al lang vertrokken. Maar de verhalen ruisen nog langs de muren. Kom je mee op ontdekking in dé pittoreske oase van rust, vol verfijnde lieflijkheid?
Het begijnhof: een rijke geschiedenis
Tijdens de zomermaanden is het heerlijk toeven in de tuin van het begijnhof. Je vindt hier in die periode dan ook tal van rustzoekers. Maar ook in de andere jaargetijden vind je hier een unieke, serene sfeer die zo typisch is aan dit type locaties.
Even terugspoelen: in 1449 kregen de begijntjes van Oudenaarde hun eigen stek. Terwijl ze daarvoor achter de Sint-Walburgakerk vertoefden, verhuisden ze toen naar het fonkelnieuwe begijnhof in het hart van de stad. De kleine aangelegde tuintjes, de uitbundige planten en bloemen, de pittoreske woningen… Dit was een oord van rust en bezinning. En dat is vandaag niet anders.


Een begijn te zijn?
Wat ís dat nu eigenlijk, een begijn? Wel, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, legden begijnen geen eeuwige kloostergeloften af. Het waren dus geen nonnen. Ze konden wel bezit vergaren en leefden volgens de gelofte van kuisheid. Gehuwd waren ze dus niet, en ze waren erg toegewijd aan de kerk.
Het laatste begijntje overleed in de jaren 1960. Sindsdien zijn de woningen in het begijnhof in privébezit. Je kan dus zelf leven als een echt begijntje, als je de immobiliënzoekertjes wat in de gaten houdt.
Een magnifiek begijnhof
De barokke toegangspoort in het rood geschilderde poortgebouw springt meteen in het oog. Kijk je naar boven, dan kijkt de heilige Rochus naar je terug. Wanneer je de poort door wandelt, kom je terecht op de binnenplaats die omzoomd is met de typisch witgekalkte huisjes. Even verderop kan je ook nog de neogotische kapel bewonderen, die het geheel mooi af maakt.
Stap je weer buiten uit het begijnhof, dan wandel je plotsklaps weer het levendige Oudenaarde in. En daar is nog heel wat te ontdekken. Zo kan je naar het MOU wandelen, een stukje verder op het marktplein. Je vindt het in het prachtige stadhuis van de stad, dat erkend werd als Unesco Werelderfgoed. Zeker doen!


Stappen in Oudenaarde
In en rond Oudenaarde kan je zalige wandeltochten maken, die je langs enkele van de mooiste plekjes van de Vlaamse Ardennen leiden. Probeer Tussen Berg tot Kapel eens, een wandelroute die je doorheen de glooiende heuvels in de buurt leidt. De eeuwenoude landelijke pracht van de regio ontvouwt zich waar je bij staat.
Ook een idee: een stadswandeling door Oudenaarde waarmee je de tofste activiteiten en de leukste hotspots in de stad ontdekt.
Bezoek het begijnhof van Oudenaarde
Zin om het begijnhof te bezoeken of wil je een andere activiteit uitproberen in Oudenaarde? Breng snel zelf een bezoekje aan deze mooie, bruisende stad.