Het Koppenbergbos
De Vlaamse Ardennen op hun best
- Straat + huisnummer
-
Maria van der Gheynststraat
9700 Oudenaarde - Link
- Bekijk de website
Op de Koppenberg werden meerdere edities van de Ronde van Vlaanderen beslecht. Hier beet menig renner de tanden stuk op de fikse hellingen, terwijl het publiek hen naar eeuwige glorie krijste… en dat allemaal terwijl in de bossen erlangs de natuur vredig groeide.
Wist je trouwens dat de Koppenberg zelf in 1995 werd erkend als beschermd monument? Als onmisbaar en onderscheidend element in de belangrijkste koers van Vlaanderen, heeft deze helling dan ook een onbetwiste erfgoedwaarde.
Giganten met wortels
Langs de Koppenberg – ook wel de Bult van Melden genoemd – vind je drie bossen. Samen vormen ze het 80 hectare grote Koppenbergbos.
Op de zuidelijke flank van de berg vind je gigantische zomereiken die al 200 jaar lang stevig met de voeten in de bodem van de Vlaamse Ardennen staan.
Sporen van oorlog, sporen van vrede
Het Koppenbergbos was echter niet altijd zo vredig. In Wereldoorlog I was het bos een geliefd oefenterrein voor troepen van alle zijden. Je kan de littekens van deze gruwelijke periode zelf nog aanschouwen. In het zuidelijke deel van het bos zie je nog restanten van loopgraven. Iets om bij stil te staan, in de schaduw van de grote eiken rondom.
In het voorjaar krijgen deze torenhoge bomen het gezelschap van een kleine, kleurrijke bosbloem. In mei en april komt de boshyacint hier immers tot bloei en legt ze een lichtblauw deken over de bodem van het bos.
De hellingen van De Ronde
Het Koppenbergbos vormt ook het decor van de prachtige Langs de hellingen van De Ronde wandelroute. Die stevige route van 15,3 km brengt je langs 3 iconische hellingen uit Vlaanderens mooiste – te voet, wel te verstaan.
Maak je liever een kortere wandeling, kies dan voor de Koppenberg wandelroute. Via een route van 6,7 km kom je ook langs mooie uitzichten en het mysterieuze Koppenbergbos.
Hier in het bos leer je onder meer over de rijke biodiversiteit in het bos. En hoe dit bos mooi de overgang toont van vlakke, natte, grasgroene Scheldemeersen naar rijkelijk beboste heuvelflanken. Kortom, razend interessant én uitzonderlijk mooi om te beleven.
Achteraf: bezoekje aan Oudenaarde
Heb je het hele Koppenbergbos verkend en ben je toe aan een natje – of een droogje? Dan is Oudenaarde gelukkig niet veraf. Hier vind je genoeg cafeetjes en restaurants om honger en dorst te stillen.
Wil je jezelf wat verdiepen in de wereld van De Ronde? In het Centrum voor de Ronde van Vlaanderen leer je alles over de boeiende historiek van deze straffe koers. En hoe die uitgroeide tot een monument in de wereldwijde wielerwereld. Als je ook je culturele horizon wilt verruimen, kan je een ticketje kopen voor het MOU (Museum Oudenaarde) of het Erfgoedsite Ename, niet ver uit de buurt.
En wie Ename zegt, denkt aan Ename Tripel. Dé uitgelezen afsluiter voor een prachtige dag vol wonderlijke natuurpracht. En de boeiende geschiedenis die daarmee samen hangt.