4 ambachtelijke streekproducenten

4 ambachtelijke streekproducenten

Waar je met plezier een ommetje voor maakt

Het gloednieuwe knooppuntennetwerk Tussen Zwalm en Dender laat je toe om de mooiste landelijke hoekjes in het noordoostelijke deel van de Vlaamse Ardennen te verkennen. Met de Routen wandelrouteplanner stippel je snel en eenvoudig verrassende trips uit in Sint-Lievens-Houtem, Herzele, Oosterzele en Zottegem. Kers op de taart zijn de vele gepassioneerde en authentieke streekproducenten die je daarbij op je weg vindt. We kozen er vier uit die je absoluut niet mag missen.

Hoeve 't Alkeveld.jpg
Hoeveboter Alkeveld.jpg

1. Hoeve 't Alkeveld in Zottegem

Tussen wandelknooppunt 17 en 19 is Hoeve 't Alkeveld de ideale plek voor een verkwikkende tussenstop. In de ijs- en hoevewinkel van Chris en Leen staat hun uitgebreide assortiment artisanale zuivelproducten - dagelijks bereid met de verse melk van hun koeien - centraal. 

Op het gezellige hoeveterras is het ongeremd genieten van de deugddoende rust en van versgebakken pannenkoeken, lekker koude sorbets en verrukkelijk hoeve-ijs. In een hoorntje, een potje of een heuse coupe met vers fruit: aan jou de keuze! Of heb je meer zin in een hoogst originele Friskoe - Vanille of Koernetto - Pistache? Leuk meegenomen: terwijl jij nog een koffietje van Hoorens of een streekbiertje drinkt, kan het jonge geweld zich ongestoord uitleven op de speelweide.

Verken Hoeve 't Alkeveld

de_ryck10.jpg
de_ryck2.jpg
de_ryck9.jpg

2. Brouwerij De Ryck in Herzele

Unieke bieren, gebrouwen met respect voor de traditie en de lokale verankering, en met veel liefde geserveerd: pal in het dorpscentrum van Herzele is de kleinschalige familiebrouwerij De Ryck al meer dan 135 jaar een begrip. Met Anne De Ryck, de allereerste vrouwelijke brouwingenieur van België, staat momenteel de vierde generatie aan het roer.

Samen met haar kinderen Bram en Miek leidt Anne de productie van 8 uitmuntende speciaalbieren in goede banen: van het karaktervolle en kruidige Steenuilke tot de pittige dorstlesser Clément en een hele rij Arend-variaties. De combinatie van authentieke basisingrediënten en moderne brouwtechnieken mondt telkens weer uit in een volmondige en karakteristieke smaak. 

Spring tijdens je wandeling gerust binnen in de lokale Brouwerijshop, voor een degustatie ter plaatse - al dan niet gepaird met huisgemaakte bierdelicatessen - of om een pakketje mee naar huis te nemen.

Proef de biertraditie

De Volle Maan, Sint-Lievens-Houtem (2).jpg
De Volle Maan, Sint-Lievens-Houtem 4.JPG
IMG_4067.jpg
De Volle Maan Sint-Lievens-Houtem.JPG

3. Geitenboerderij De Volle Maan in Sint-Lievens-Houtem

Het loont de moeite om in de IJshoutestraat in Sint-Lievens-Houtem het wandelknooppuntennetwerk even te verlaten en een zijsprongetje te maken langs geitenboerderij De Volle Maan. Daar produceren Kathelijne en Bart al sinds 1994 op ambachtelijke wijze rauwmelkse biologische geitenkaas. 

Liefst 600 geiten garanderen tegenwoordig een constante toevoer van verse melk. En toch blijven 'puur' en 'artisanaal' de kernwoorden waar het hier allemaal om draait. Elk kaasje wordt nog altijd met de hand uitgeschept, gedraaid, gekruid en ingepakt. Daarnaast grazen de geiten zoveel mogelijk buiten. Hét geheim achter de uitzonderlijk volle smaak en de overvloed aan gezonde omega 3- en omega 6-vetzuren is namelijk het vele klaver in de rijke weilanden van De Volle Maan. Kathelijne en Bart zweren dan ook bij een bewust natuurbeheer: alles wat ze op en rond hun boerderij ondernemen, staat in het teken van een maximale biodiversiteit.

Naast een ruim en gevarieerd assortiment aan homemade kazen en kaasbereidingen vind je in het hoevewinkeltje ook yoghurt, melk én een scheptoog met 100% natuurlijk geitenijs. Mensen met een koemelkallergie kunnen dus in alle veiligheid van al dat lekkers smullen. Momenteel kan je kiezen uit acht verschillende smaken.

Kom langs en trakteer jezelf in de fraaie boomgaard van De Volle Maan op een heerlijk geitenijsje. Wil je het feest helemaal compleet maken, huur dan het vakantiehuisje op de boerderij, inclusief een luxe-ontbijt met uitsluitend lokale en biologische producten.

Hop met de geit

r3_04809.jpg
r3_04786.jpg
r3_04884.jpg

4. Zelfplukboerderij De Daalkouter in Herzele

In het groene grensgebied van Herzele en Sint-Lievens-Houtem bots je tijdens je wandeltocht pardoes op De Daalkouter, een kleinschalige biologische fruitboerderij met een geweldig veldterras. 

Van mei tot oktober - "van de eerste aardbeien tot de laatste herfstframbozen" - ontdek je hier een constant wisselend seizoensassortiment aan voornamelijk zacht fruit, al zijn er in bepaalde periodes ook appelen, peren en pruimen. In de tweede helft van juni gaat traditioneel de bloemenpluktuin open: daar telen Hannes en Betse een 40-tal soorten geurende snijbloemen. 

Geen tijd of zin om zelf je fruit te plukken? In de veldwinkel van De Daalkouter staat het aanbod van de dag netjes ingepakt voor je klaar, naast smaakvolle eieren van de eigen scharrelkippen en zelfgemaakte sappen en fruitijsjes. Die laatste uitermate dorstlessende lekkernijen bestaan voor liefst 75% uit puur fruit. Verder komt er alleen nog een kleine hoeveelheid biologische rietsuiker en water bij kijken. 

De Daalkouter is een fantastische plek om bij een verfrissend fruitijsje even tot rust te komen en je te laten verwonderen door de schoonheid die landbouw en natuur ook vandaag nog in petto hebben. Passeer je er buiten de openingsuren? Dan kan je voor een beperkt aantal producten terecht in een handige automaat. 

Plukken maar!