4x geutelingen proeven

4x geutelingen proeven

Proef het eetbaar erfgoed van Elst (Brakel)

Geutelingen zijn hét authentieke winterse streekproduct van de Vlaamse Ardennen. De naam is streektaal voor ‘gegoten koek’: een op-en-top streekgebak dat een beetje lijkt op een dikke pannenkoek, maar dan lekker luchtig en smeuïg (en zonder boter). Het beslag wordt met een pollepel op een kleitegel in een gloeiend hete oven gegoten. Vandaar dus de naam.

Geutelingendorp Elst

Geutelingen vind je vooral in en om Elst, dat zijn titel Geutelingendorp met trots draagt. De traditie houdt verband met de viering van Sint-Apollonia, patroonheilige van het gehucht. Haar naamdag wordt ieder jaar gevierd op 9 februari. Rond die periode kwamen de bedevaarders vroeger massaal naar Elst om hun tandpijn af te smeken. Eén beet van een warme geuteling en je kreeg een heel jaar geen tandpijn – dat was althans de eeuwenoude marketingtruc.

Springlevende traditie

Tot het eind van de jaren 1930 werden geutelingen tijdens Lichtmis niet alleen in Elst gegeten, maar ook in veel andere dorpen in de Vlaamse Ardennen. Elk gezin maakte toen een ketel deeg klaar en droeg die naar de dichtstbijzijnde oven om geutelingen te bakken. Maar met het verdwijnen van de bedevaarten en het volksgeloof in de regio verdween gaandeweg ook het gebruik. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog leek de traditie een stille dood te sterven. Tot in 1972 de familie De Koekelaere samen met de bewoners van Elst, de geutelingen weer vanonder het stof haalde. 

In 2016 startten Eric en Pieter De Koekelaere de eerste echte geutelingenbakkerij. Vandaag bakken Lieselotte en Pieter nog steeds de geutelingen volgens het aloude familierecept!

Sindsdien zijn de malse pannenkoeken aan een fikse opmars bezig. Met als hoogtepunt de Geutelingenfeesten in en om het Geutelingenmuseum.

Als je geutelingen wilt eten, kun je verschillende bakkerijen en lokale evenementen in de regio Vlaamse Ardennen vinden waar ze worden aangeboden, vooral tijdens het geutelingenseizoen (eind januari - eind februari).

Maar waar kan je nu eigenlijk genieten van een warme geuteling in Elst? En waar kan je daar geutelingen kopen om mee te nemen naar huis? Dat geven we hieronder graag prijs. En uiteraard geven we ook enkele wandeltips mee. Want na een inspanning in de buitenlucht smaken ze dubbel zo goed!

352246928_2566886640132298_7846076413681596511_n.jpg
348652510_1424548121679698_2222576388355645693_n.jpg
Café Bon Vivant in Elst

1. Bon Vivant

Aan de kerk van Elst ligt café Bon Vivant. Deze kroeg serveert tijdens het geutelingenseizoen op zaterdag en zondag warme geutelingen met koffie (of een streekbiertje). Een ideale plek om na je wandeling even op krachten te komen. Hier zit je echt tussen de locals, maak je dus maar klaar om het Brakels dialect te begrijpen. Wedden dat je hier niet onmiddellijk weg wil?

Open:
ma, do, vr: vanaf 15u
za en zo: vanaf 10u

Geutelingen: elke zaterdag en zondag.

Tip: kom je met een groep? Reserveer dan vooraf.

WANDELROUTE IN DE BUURT: BRAKEL WANDELROUTE

Bon Vivant

 

361949970_18293938357113636_572948656335670847_n.jpg
fotosgeutelingenpieter_1.jpg
fotosgeutelingenpieter_8.jpg
fotosgeutelingenpieter_7.jpg
Geutelingen De Koekelaere

2. De Koekelaere

Wil je die heerlijke geutelingen ook gewoon meenemen naar huis of ze zelf leren bakken? Dan kan je terecht bij Pieter en Lieselotte.

Geutelingen afhalen

Open: dagelijks (van 10 tot 17u) kan je geutelingen afhalen bij Geutelingen De Koekelaere (enkel tijdens het geutelingenseizoen)
Adres: Ommegangstraat 15, Elst (of in 1 van de verkooppunten). 
 

Workshop geutelingen gieten

Neem deel aan een workshop of demonstratie geutelingen gieten in een houtoven, incl. degustatie. Dit is een ideale activiteit om samen met familie of vrienden te doen. Na een verwelkoming met een drankje ga je meteen aan de slag met de voorbereidingen: samen het beslag maken, hout hakken en de oven warm stoken. Terwijl het deeg rijst, krijg je een woordje uitleg over de geutelingentraditie. Je kan ook kiezen voor een gezellige apero of een korte wandeling in de natuur. Daarna gieten jullie je eigen geutelingen en is het tijd om te smullen van het resultaat, vergezeld van koffie of thee!

Boek nu je workshop geutelingen gieten

Geutelingen De Koekelaere

 

 

geuteling.jpg
t_hoekske_2.jpg
t_hoekske_3.jpg
Taverne 't Hoekske

3. 't Hoekske

Op de top van de Pottenberg kan je warme geutelingen proeven. Elke ochtend bakken ze hier op traditionele wijze ambachtelijke geutelingen in hun eigen houtoven. Marleen is samen met haar man Michel al de vierde generatie die de taverne uitbaten. Zij zorgen voor een warm onthaal en een familiale sfeer.

Open:
ma, di, wo, za en zo: vanaf 10u30
vr: vanaf 16u

WANDELROUTE IN DE BUURT: ROND DE HAAGHOEK

't Hoekske
 

fotosgeutelingenpieter_4.jpg
Geutelingen

4. Geutelingenmuseum

Het Geutelingenmuseum is dé plek om meer te leren over deze traditie. Tijdens het geutelingenseizoen worden de ovens opgestookt en kun je het bakproces van dichtbij meemaken. 

Het geutelingenseizoen loopt hier van 22 januari tem 23 februari 2025. Elk jaar viert Elst ook Geutelingenfeesten (15 en 16 februari 2025). Tijdens deze feesten kun je deelnemen aan diverse activiteiten. 

Open: woe-zon: 10-17u (enkel tijdens het geutelingenseizoen)
Adres: Ommegangstraat 3, Elst (Geutelingenovenmuseum & tent - achter het gebouw van Slagerij De Backer)

Geutelingenmuseum