5 Culinaire rondleidingen
Met een proeverij als dé perfecte groepsactiviteit
Laat je zintuigen prikkelen tijdens een culinaire rondleiding door de Vlaamse Ardennen. Of je nu een gezellig weekend met vrienden plant of een familie-uitstap organiseert, hier beleef je het beste van lokale smaken en tradities. Ontdek ambachtelijke brouwerijen, proef de fijnste streekproducten, en geniet van hartelijke gastvrijheid bij producenten die hun passie graag met je delen. Van bier en wijn tot kaas: elke stop is een unieke ervaring. Combineer je culinaire ontdekkingstocht met het prachtige landschap en maak er een onvergetelijk moment van!
1. Rondleiding Geitenboerderij De Volle Maan - Sint-Lievens-Houtem
Kathelijne en Bart produceren op geitenboerderij De Volle Maan in Sint-Lievens-Houtem al sinds 1994 op ambachtelijke wijze rauwmelkse biologische kaas. Liefst 600 geiten garanderen een constante toevoer van verse melk. Toch wordt elk kaasje nog altijd met de hand uitgeschept, gedraaid, gekruid en ingepakt. Daarnaast grazen de geiten zoveel mogelijk buiten. Hét geheim achter de uitzonderlijk volle smaak en de overvloed aan gezonde omega 3- en omega 6-vetzuren is namelijk het vele klaver in de rijke weilanden van De Volle Maan. Naast een ruim en gevarieerd assortiment aan homemade geitenkazen en kaasbereidingen vind je in het hoevewinkeltje ook yoghurt, melk én een scheptoog met 100% natuurlijk geitenijs. Momenteel kan je kiezen uit acht verschillende smaken.
Rondleiding: (± 90 min) mogelijk op aanvraag. Inclusief proeverij (keuze van hapjes, ijsje of kaasplankje).
2. Rondleiding Brouwerij Liefmans – Oudenaarde
In 1750 richtte Jacobus Liefmans een kleine brouwerij op in Oudenaarde, waar het graan dankzij de rijke Scheldegrond welig tierde. Vandaag wordt Liefmans Oud Bruin nog altijd volgens zijn originele recept gebrouwen. Rond 1900 begon Liefmans daarnaast krieken van lokale landbouwers te verwerken. De combinatie met Oud Bruin was meteen een schot in de roos: de Oudenaardse Kriek heeft een uniek zuurzoet smakenpalet, te danken aan de microflora die zich eeuwenlang in de Scheldevallei hebben ontwikkeld. Boek een rondleiding en bekijk met je eigen ogen hoe het brouwproces tegenwoordig verloopt. Leuk extraatje: in het brouwerijmuseum kan je de oorspronkelijke installaties van Jacobus Liefmans bewonderen! En natuurlijk kan je de diverse biertjes ook proeven.
Rondleiding: (± 2 uur) mogelijk op aanvraag vanaf 15 personen. Inclusief 2 consumpties.
Tip: sluit aan bij een bestaande groep (ma tem zat, telkens om 10u, 14u en 17u)
3. Rondleiding Stokerij Van Damme – Oosterzele
De laatste warme landbouwstokerij van de Benelux vind je in Balegem, deelgemeente van Oosterzele. De originele en nog steeds operationele stookinstallatie is inmiddels beschermd erfgoed. Zeven generaties lang al verbouwt Stokerij Van Damme zelf het graan voor haar jenever. Je kan er op afspraak de zes stappen van het ambachtelijke stookproces van dichtbij komen volgen: malen, weken, gisten, stoken, rijpen en versnijden. En proeven, want dat hoort er natuurlijk ook altijd bij. Ga je in het koffiehuis met jeneverwinkel voor de gelauwerde O’de Flander Balegemse graanjenever van 41%? Of verkies je de jonge graanjenever van 31%, de oude, karaktervolle van 51% of de Balegemse citroen- of kriekenjenever? Probeer ze gerust allemaal!
Rondleidingen: (± 30 min) mogelijk op afspraak. Voor de proeverij (± 30 min) zijn er diverse formules (met of zonder koffie, een bob-formule, hoeve ontbijt).
4. Rondleiding Wijndomein Cruysem - Kruisem
Een diepgewortelde passie voor wijn leidde in 2017 tot het ontstaan van dit wijndomein in Kruisem. Op een oppervlakte van 10 ha werden vier druivensoorten aangeplant: chardonnay, pinot noir, pinot meunier en pinot blanc vormen de basis van tongstrelende mousserende wijnen die volgens de traditionele methode worden gemaakt. De zandleembodem, met ijzerzandsteen in de onderlagen, is het geheim achter hun hoge mineraliteit. Voeg daar een groot respect voor de natuur en doorgedreven vakmanschap aan toe en je begrijpt waarom zowel de Gault&Millau gids als de Vereniging Vlaamse Sommeliers - met haar Wedstrijd Beste Belgische Wijn - al uitvoerig met lof zwaaiden. Intussen kwam er ook nog een Grapiness assortiment (Gin, Belgian Spritz en druivensap) bij.
Rondleiding: na reservatie, za-voormiddag. Deskundige uitleg in de wijngaard, wijnmakerij en kelder, gevolgd door een degustatie.
5. Rondleiding op wijndomein Près de Gand - Herzele
Wat ooit begon met enkele druivenstokken in de tuin groeide langzaam maar zeker uit tot een wijndomein van 5 ha in Herzele. En toch verloopt het hele traject nog grotendeels manueel: van het kweken van de druiven tot het oogsten, wijn maken en bottelen. Zo blijft de hoge kwaliteit van elke stap in het productieproces maximaal gegarandeerd. De natuurlijke en ecologische aanpak zorgt bovendien voor een puurdere smaak met meer invloeden van het terroir, dankzij wijngaarden die microbiologisch in evenwicht zijn en een strikt mechanische onkruidbestrijding. Ook zijn er geen artificiële toevoegingen van suikers, zuren en tannines. Niet te verwonderen dus dat de wijnen van Près de Gand jaar na jaar uitstekend scoren in de Wedstrijd Beste Belgische Wijn en zelfs al de Gault&Millau gids haalden.
Rondleiding: (± 2,5 uur) mogelijk op afspraak vanaf 8 personen. Rondleiding doorheen de wijngaard en/of vinificatieruimte mét degustatie.
Meer inspiratie
Plan je volgende trip met deze toppers